Omáčniky

16 položiek celkom

Misky na omáčku a džbány na omáčku – malé jedlá, ktoré robia rozdiel

Čo je to miska na omáčku?

Miska na omáčku je malá miska, ktorá sa často používa na podávanie omáčok a dipov. Zvyčajne majú rôzne veľkosti a tvary a sú vyrobené z keramiky alebo porcelánu. Zvyčajne sa používajú v reštauráciách, kaviarňach a domácnostiach na podávanie kečupu, horčice, sójovej omáčky, salsy a iných dipov alebo omáčok k hlavným chodom.

Džbány na omáčky sú malé džbány s rukoväťou, ktoré sa používajú na podávanie teplých alebo studených omáčok. Väčšinou sú vyrobené z porcelánu a moderné džbány na omáčku môžu byť aj z nehrdzavejúcej ocele.

V Kulina nájdete aj omáčkové lodičky alebo saucières - nízke džbány s uškom a lodičkovým tvarom, v ktorých sa podáva omáčka alebo omáčka. Sú veľmi elegantné a zvyčajne sa používajú pri formálnych príležitostiach. Môžete použiť omáčkový čln s lyžičkou na servírovanie omáčky.

A ak hľadáte iný typ jedla, určite si pozrite naše servírovacie misky, džbány na mlieko a misky na servírovanie občerstvenia.

Prečo potrebujete k jedlu omáčku?

Omáčka je tekutá alebo polotekutá zmes, ktorá sa buď podáva s jedlom, alebo sa do nej pridáva počas varenia. Omáčky dodajú jedlu chuť a vlhkosť, zlepšia textúru jedla a váš tanier bude vyzerať lepšie.

Aké sú rôzne druhy omáčok?

Existuje niekoľko druhov omáčok, z ktorých každá má špeciálnu chuť, textúru a prísady. Nižšie sú uvedené niektoré z najpopulárnejších kategórií omáčok:

  • Paradajkové omáčky: Patria sem omáčka na cestoviny, omáčka na pizzu a omáčka marinara a vyrábajú sa predovšetkým s paradajkami ako prísadou.
  • Smotanové omáčky, ako Alfredo, bešamel a syrová omáčka, sa vyrábajú zo smotany, mlieka alebo iných mliečnych prísad.
  • Omáčky na báze omáčky: Vyrábajú sa z múky a odkvapkaného mäsa a zahŕňajú hovädziu omáčku, bravčovú omáčku, kuraciu omáčku a morčaciu omáčku.
  • Omáčky na báze pesta, ako je rukola, sušené paradajky a bazalkové pesto, sa vyrábajú z čerstvých byliniek, syra, orechov a cesnaku.
  • Ostré omáčky: Zahŕňajú omáčku Sriracha, omáčku Tabasco a omáčku habanero a vyrábajú sa z chilli papričiek.
  • Sójové omáčky: omáčky na báze sóje, ktoré sa vyrábajú zo sóje, sú omáčka teriyaki, omáčka hoisin a zázvorová omáčka zo sóje.
  • Ovocné omáčky: Mangová omáčka, jablková omáčka a brusnicová omáčka sú niekoľko príkladov týchto omáčok na báze ovocia.
  • Holandské omáčky, ako napríklad holandská, béarnaise a majonéza, sa vyrábajú z vajec a masla.

V konečnom dôsledku je k dispozícii niekoľko druhov omáčok, z ktorých každá má osobitú chuť a použitie. Vaše špecifické potreby a jedlo, ktoré pripravujete, určia druh omáčky, ktorý si vyberiete, a správnu misku na omáčku nájdete v Kulina. Ponúkame džbány a misky na omáčku od renomovaných značiek ako MIJ.