Univerzálne a klasické panvice
Panvice – na ktorých panviciach je najlepšie vyprážať?
Panvice sú nevyhnutnosťou v každej kuchyni. Najbežnejšími typmi panvíc sú hliníkové, nerezové, medené alebo liatinové panvice. Každý z materiálov má svoje vlastné charakteristiky a výhody, ktoré si môžete prečítať nižšie alebo v našom kompletnom sprievodcovi o panviciach tu.
Aké sú najlepšie panvice a na aký typ jedla sú vhodné?
- panvice z nehrdzavejúcej ocele: pre takmer všetky druhy potravín, ktoré chcete vyprážať alebo upiecť, sú prakticky nezničiteľné a materiál ponúka vynikajúcu distribúciu tepla
- hliníkové panvice sú najlepšie na opekanie jednotlivých porcií mäsa, steakov, hamburgerov alebo smaženie vajec. Hliníkové panvice sú ľahké a veľmi dobre rozvádzajú teplo, ale nezabúdajte, že neudržujú teplo veľmi dobre, takže keď pridáte jedlo do horúcej panvice, teplota bude kolísať
- liatinové panvice sú najlepšie na steaky, ale aj na vyprážanie a opekanie rôznych druhov jedál. Napriek tomu by ste mali pamätať na to, že ich nepoužívajte na jedlá, ako sú paradajky a iné kyslé prísady, jemné ryby, vajcia alebo lepkavé dezerty
- medené panvice sa rýchlo zohrejú a vychladnú, krásne vyzerajú a sú skvelou ozdobou každej kuchyne, sú ideálne na varenie jedál, ktoré vyžadujú stabilné teplo a presnú reguláciu teploty (pre ryby, omáčky alebo sladkosti, ako je karamel), ale nemali by sa používať s kyslými prísadami, ako je citrónová šťava, víno alebo paradajky
Nákup správnej panvice závisí aj od toho, aké jedlo zvyčajne vyprážate, aký druh sporáka používate a pre koľko ľudí zvyčajne varíte.
Sú nepriľnavé panvice vhodné na vyprážanie a prečo ich profesionálni kuchári nenávidia?
Nepriľnavé panvice sú veľmi pohodlné a ľahko sa používajú a mnohí ľudia ich radi používajú na najrôznejšie kulinárske úlohy vrátane vyprážania, opekania alebo dusenia. Napriek tomu musíte vedieť, že sú zvyčajne veľmi jemné a je ľahké zničiť ich nepriľnavý povrch použitím nesprávneho kuchynského náradia alebo príliš silných abrazívnych chemikálií. To je dôvod, prečo ich profesionálni kuchári nepoužívajú v profesionálnych kuchyniach alebo v reštauráciách, kde sa neustále používajú panvice.
Nepriľnavé panvice sú stále skvelé nástroje na domáce použitie a kombinácia nehrdzavejúcej ocele a nepriľnavej funkčnosti je ideálna pre všetky typy domácich kuchárov vrátane úplných začiatočníkov. Používajte svoje nepriľnavé panvice, najmä na vaječné jedlá, zeleninu, hydinu a jemné ryby.
Ako často by ste mali vymieňať nepriľnavé panvice?
Podľa niektorých všeobecných pravidiel by ste ich mali vymeniť približne každých päť rokov, ale z času na čas sa musíte na panvicu pozrieť, a ak si všimnete, že je zdeformovaná, poškriabaná alebo zmenená farba, mali by ste ju okamžite prestať používať.
p>Ktoré panvice sú najlepšie?
V Kuline nájdete množstvo spoľahlivých a kvalitných panvíc od známych výrobcov ako Zwilling, Fiskars, Fissler, Woll alebo WMF. Výber závisí od toho, aký materiál preferujete a koľko peňazí chcete do svojej panvice investovať. Vyberte si Tefal, ak hľadáte lacnú nepriľnavú panvicu, alebo prejdite na de Buyer, ak si môžete dovoliť prémiovú panvicu od legendárneho francúzskeho výrobcu.
Ako sa starať o panvice?
Ak ste investovali peniaze do kvalitnej panvice, mali by ste sa o ňu starať vhodným spôsobom, ktorý zabezpečí jej dlhé a zdravé používanie. Ako udržiavať panvicu? Dodržiavajte tieto jednoduché pravidlá, aby ste si svoje panvice užili dlho:
- na nepriľnavé panvice používajte iba silikónové náčinie,
- panvice vždy umývajte ručne, nepoužívajte silné čistiace prostriedky ani drhnutie,
- osušte svoje panvice ihneď po ich umytí,
- vyhýbajte sa veľkým zmenám teploty (nikdy nepokladajte horúcu panvicu pod studenú vodu),
- snažte sa vyhnúť kyslým potravinám a aerosólovým sprejom na varenie,
- po vysušení panvicu potrite tenkou vrstvou oleja,
- správne skladujte panvice