Špikovacie nože

5 položiek celkom

Špikovacie nože – ľahké krájanie kusov mäsa

Čo je to špikovací nôž?

Špikovací nôž nazývaný aj „krájací nôž“ je tenký, hladký nôž s vynikajúcou kvalitou rezu a špicatou 17 cm čepeľou. Tento nôž je ideálny pre:

  • krájanie červeného mäsa alebo hydiny
  • jemné krájanie surového alebo vareného filé
  • rezanie plátkov s rovnomernou hrúbkou
  • špinenie

V Kulina získate profesionálne špikovacie nože od Zwilling, Wusthof alebo WMFvyrobené z odolnej vysokokvalitnej nehrdzavejúcej ocele.

Ako sa robí špinenie?

Špikovanie je kulinárska technika používaná na prípravu veľkých kusov mäsa. Zahŕňa to vpletenie dlhých pásikov tuku do mäsa pomocou špeciálneho noža, ktorý sa nazýva špikovací nôž. Vďaka pristátiu, keď sa tuk počas procesu varenia roztopí, bude pečienka alebo rebrá vlhšie, mäkšie a chutnejšie.

Po odrezaní tukových prúžkov vložte bravčovú masť do mrazničky, skôr než začnete špikovať - po stuhnutí sa vám prúžky ľahšie vložia do mäsa.

Ako sa starať o svoj špikovací nôž?

Kuchynské nože sú dosť investíciou, takže ak chcete, aby vám váš nôž vydržal veky, uistite sa, že pri čistení a skladovaní nožov dodržiavate tieto jednoduché pravidlá:

  • nože sú často vhodné do umývačky riadu, ale odporúčame čistiť nôž ručne, pretože umývacie prostriedky môžu poškodiť povrch oceľovej čepele
  • ak má nôž drevenú rukoväť, nedávajte ho do umývačky riadu
  • aby sa drevené rukoväte nevysušili, pravidelne ich olejujte ľanovým olejom alebo včelím voskom
  • nôž skladujte oddelene, aby sa čepele neotupili. Použite blok na nože alebo puzdro na nože
  • pravidelne brúste nôž pomocou brúsky na nože

Ak vo svojej kuchyni pripravujete mäso pomerne často, môžete si pozrieť aj náš výber vykosťovacích a filetovacích nožov.