Santoku nože

3 položiek celkom
Santoku nôž KATAI 14 cm, Forged
€123
FORGEDSDV620681
Santoku nôž OLIVE 14 cm, Forged
Tip
€61,64
FORGEDSDV305430
Santoku nôž SEBRA 14 cm, Forged
€61,64
FORGEDSDV623491

Nože Santoku - jeden z najuniverzálnejších nožov vo vašej kuchyni

Čo je to nôž Santoku?

Nôž Santoku je veľmi všestranný, stredne veľký nôž, ktorý možno použiť na množstvo kulinárskych úloh. Nôž pochádza z Japonska a má širokú čepeľ bez špičky, ale s tupou zadnou chrbticou, ktorá sa zakrivuje nadol, aby sa stretla s prednou čepeľou s rovným ostrím. Je dlhý 12 až 20 cm, nemá podložku, má vyváženú hmotnosť a ľahko sa drží.

Aký je rozdiel medzi nožom Santoku a nožom šéfkuchára?

Domáci kuchári a profesionálni kuchári používajú santoku aj šéfkuchárske nože na rôzne úlohy krájania. Aké sú rozdiely medzi týmito dvoma typmi nožov? Nože Santoku majú kratšiu čepeľ ako kuchárske nože a ich čepeľ je zvyčajne jednoduchá na rozdiel od kuchárskych nožov s dvojitou fazetou. Keďže nemá hrot, umožňuje krájanie jediným rezom smerom nadol, zatiaľ čo s kuchárskym nožom musíte čepeľou pohnúť dopredu. Vyberte si šéfkuchársky nôž, ak uprednostňujete „hojdaciu“ metódu rezania a choďte na Santoku, aby rezal rýchlejšie a efektívnejšie.

Na čo sa používa nôž Santoku?

„Santoku“ možno preložiť ako „tri cnosti“ alebo „tri použitia“, ktorými sú sekanie, krájanie na kocky a mletie. Umožňuje vám krájať veľmi tenké plátky jedla, vďaka čomu vaše jedlá vyzerajú pekne a esteticky. Nôž Santoku môžete použiť na:

  • rezanie mäsa
  • krájanie šunky alebo syra
  • krájanie, sekanie alebo krájanie ovocia, zeleniny a orechov
  • mleté bylinky
  • vytváranie jemných plátkov

V Kulina nájdete kvalitné nože Santoku vyrábané spoľahlivými značkami, ktoré odolávajú opotrebovaniu. Skontrolujte nože podľa Dellinger alebo Forged alebo Zwilling alebo si najskôr prečítajte nášho dokonalého sprievodcu nákupom noža. Naše najpredávanejšie nože Santoku si môžete pozrieť aj tu.

Ako nabrúsiť nôž Santoku?

Ak používate svoj nôž Santoku denne, mali by ste ho brúsiť pomerne často – aspoň každé dva týždne. Najlepším spôsobom na nabrúsenie noža Santoku je brúsny kameň. Nabrúste svoj nôž ako bežný nôž – s 20-stupňovým uhlom k brúsnemu kameňu, a ak má ostrie granton, choďte na 15 stupňov. Môžete tiež vziať svoj nôž k špecialistovi.

Ako sa starať o svoj nôž Santoku?

Nože Santoku sú dosť investíciou, takže ak chcete, aby váš nôž Santoku vydržal veky, uistite sa, že dodržiavate tieto jednoduché pravidlá na čistenie a skladovanie nožov:

  • nože sú často vhodné do umývačky riadu, ale odporúčame čistiť nôž ručne, pretože umývacie prostriedky môžu poškodiť povrch oceľovej čepele
  • ak má nôž drevenú rukoväť, nedávajte ho do umývačky riadu
  • aby sa drevené rukoväte nevysušili, pravidelne ich olejujte ľanovým olejom alebo včelím voskom
  • nôž skladujte oddelene, aby sa čepele neotupili. Použite blok na nože alebo puzdro na nože
  • pravidelne brúste nôž