Okrajovacie nože

11 položiek celkom

Párovací nôž – váš najlepší nástroj na ovocie a zeleninu

Čo je rezací nôž?

Okrajový nôž je malý, všestranný nôž s ostrou čepeľou a špicatou špičkou. Nesmie chýbať v každej kuchyni a má mnoho využití. Názov krájacieho noža pochádza z toho, čo robí – odrezávanie/šúpanie vonkajších vrstiev ovocia alebo zeleniny.

Na čo môžem použiť sekací nôž?

Nože na krájanie sú veľmi všestranné nože na zeleninu, ktoré môžu byť užitočné pri mnohých kulinárskych úlohách, ako sú:

  • šúpanie ovocia a zeleniny, lúpanie jahôd
  • šúpanie a rezanie paradajok (nože na paradajky)
  • odkôstkovanie: odstránenie semien alebo iných tvrdších, mäsitejších a nežiaducich látok z ovocia. Aj keď existujú špecifické nástroje na odoberanie jadier, použitie nášho orezávacieho noža je jednoduché.
  • vyrezanie lomky alebo iných vzorov na povrchu cesta na chlieb a pečivo pred pečením, aby sa zabránilo jeho popraskaniu
  • mletie a krájanie na kocky: krájanie menších komponentov, ako sú šalotka alebo cesnak, je jednoduchšie pomocou malého nožíka.
  • orezávanie: Zručnosť noža na orezávanie sa ideálne hodí na práce, ako je orezávanie listov a stoniek z mrkvy alebo zeleru a odstraňovanie tuku, kostí alebo šliach z kuracieho mäsa alebo mäkkýšov
  • deveining kreviet

Pre lepšiu prípravu ovocia a zeleniny si môžete pozrieť aj naše strúhadlá na zeleninu, ako aj krájače na mandolínu a škrabky.

Ako si vyberiem najlepší krájací nôž?

Keď si chcete kúpiť krájací nôž do vašej kuchyne, mali by ste dávať pozor na:

  • pohodlná dĺžka čepele: Ak máte menšiu ruku, uprednostnite menšiu čepeľ, aby sa s ňou dobre manipulovalo. Väčšina krájacích nožov má dĺžku od 8 cm do 16 cm.
  • Skvelá ostrosť čepele: Pri výbere najlepších krájacích nožov je dôležité zvážiť ostrosť čepele a jednoduchosť údržby. Čepeľ by ste mali pravidelne brúsiť.
  • pohodlné uchopenie: Nôž na krájanie sa používa na presné kulinárske úlohy, preto sa uistite, že vám dobre padne do ruky, aby ste mali čo najlepšiu kontrolu.

V Kulina ponúkame tie najlepšie nože na krájanie, nože na zeleninu a nože na paradajky od renomovaných výrobcov ako Eva Solo, Victorinox a Wüsthof, v rôznych veľkostiach a materiáloch.

Ako sa starať o svoj krájací nôž?

Kuchynské nože sú pomerne investíciou, takže ak chcete, aby vám krájací nôž vydržal veky, uistite sa, že pri čistení a skladovaní nožov dodržiavate tieto jednoduché pravidlá:

  • nože sú často vhodné do umývačky riadu, ale odporúčame čistiť nôž ručne, pretože umývacie prostriedky môžu poškodiť povrch oceľovej čepele
  • ak má nôž drevenú rukoväť, nedávajte ho do umývačky riadu
  • aby sa drevené rukoväte nevysušili, pravidelne ich olejujte ľanovým olejom alebo včelím voskom
  • nôž skladujte oddelene, aby sa čepele neotupili. Použite blok na nože alebo puzdro na nože
  • pravidelne brúste nôž