Muddlery (drtiče)
Muddlery - základný barový nástroj na prípravu skvelých koktailov
Čo sú to bahniatka?
Muddler je barmanský nástroj, ktorý sa používa na roztláčanie, drvenie a miešanie prísad do koktailov. Zvyčajne ide o ručný nástroj s dlhou rukoväťou, zvyčajne vyrobenou z dreva, kovu alebo iných materiálov, a plochou alebo zaoblenou hlavicou na jednom konci. Muddlery sa používajú na uvoľnenie chutí a vôní čerstvých byliniek, ovocia a iných ingrediencií ich jemným roztlačením na dne nádoby pohár na koktail, pohár na long drink alebo šejker kokteilov. Muddlery sú nevyhnutné barové vybavenie pre barmanov, ktorí radi miešajú čerstvé ingrediencie na prípravu svojich charakteristických nápojov, ako sú Mojito, Old Fashioned a Mint Juleps!
Mudler je pre správny domáci bar rovnako dôležitý ako miešacia barová lyžica alebo poriadny šejker kokteilov.
Na čo sa používajú bahniatka?
Muddlery sa používajú na miešanie alebo rozmiešanie ingrediencií priamo v pohári alebo šejker kokteilov. Tento proces pomáha extrahovať esenciálne oleje a arómy z bylín, ovocia a iných pevných zložiek, ktoré sa potom pridajú do kokteilu. Muddlery sa bežne používajú v koktailoch, ktoré si vyžadujú rozmiešanie čerstvých byliniek, ovocia alebo cukru pred pridaním ďalších tekutých zložiek. Klasické koktaily ako Mojito a Old Fashioned často zahŕňajú miešanie ingrediencií, aby sa vytvoril aromatický základ. Muddlery sú obzvlášť užitočné na mútenie čerstvých byliniek, ako je mäta, bazalka a koriander, ako aj ovocia, napríklad citrusových plodov, bobúľ a plátkov uhoriek. Mútením sa uvoľňujú aromatické oleje a šťavy z týchto ingrediencií, čím sa zvýrazňuje celková chuť kokteilu.
Ako sa používa muddler?
Bolo by pochopiteľné, keby ste predpokladali, že na správne použitie koktailová palička stačí pridať ingrediencie do šejker kokteilov alebo miešacieho pohára a začať ich šľahať.
Účelom koktailová palička je vlastne správne rozomlieť ingrediencie, aby sa zachovala chuť a uvoľnili sa základné zložky. Najlepšou metódou je umiestniť ovocie, bylinky alebo korenie na šejker kokteilov alebo pohár a niekoľkokrát jemne zatlačiť a otočiť bahno do ingrediencií. Potreba miešať prísady bez ich rozdrvenia je inšpiráciou pre drážkovanú hlavu, ktorá zabraňuje lámaniu listov pri miešaní, takže nezabudnite vyvíjať rovnomerný tlak, aby ste prísady nepotĺkli. Po pridaní liehu a ďalších zložiek zmes pretrepte alebo metlička , keď sa zložky rozptýlia na prach. Tieto tipy môžete použiť ako začiatočník, aby ste sa uistili, že nápoje správne kalíte.
Ak sa vám páči široká ponuka koktailových mlynčekov, možno vás zaujme aj naša ponuka ďalších barmanských nástrojov.