Lúpacie nože
2 položiek celkom
Lúpacie nože – vaši malí šikovní pomocníci
Na čo slúži lúpací nôž?
Škrabky robia presne to, čo naznačuje ich názov: odstraňujú šupku alebo odlupujú ovocie a zeleninu. Vyznačujú sa krátkou, neohybnou, mierne zakrivenou čepeľou s okrajom na vnútornej strane oblúka
Čo robí dobrý peelingový nôž?
- Väčšina šúpacích nožov sa väčšinou používa na šúpanie ovocia a zeleniny, preto musia byť dosť ostré.
- Aby ste predišli skĺznutiu a porezaniu ruky, rukoväť by mala byť ergonomická a výber toho najlepšieho materiálu by ste mali starostlivo zvážiť, aby bola zaručená kontrola nad nožom pri jeho používaní.
- Ideálnym použitým materiálom je materiál vyrobený z uhlíkovej ocele alebo niečoho podobného, pretože dobre drží ostrie, ľahko sa brúsi mokrým kameňom a jednoducho sa brúsi oceľovou tyčou.
Aký je rozdiel medzi krájacími nožmi a lúpacími nožmi?
Aj keď sú oba nože malé a môžu byť veľmi užitočné pri manipulácii so zeleninou, existujú určité rozdiely medzi týmito dvoma typmi nožov:
- Lúpacie nože majú často dĺžku čepele 5 až 10 centimetrov, zatiaľ čo sekacie nože majú zvyčajne dĺžku čepele 7,5 až 12,5 centimetra.
- Lúpacie nože majú zahnuté ostrie čepele s vtáčím zobákom, ktoré je ideálne na vytváranie krásnych ozdôb , zatiaľ čo nožové nože majú rovné, dvojité skosené hrany.
- Lúpacie nože sa väčšinou používajú na šúpanie ovocia a zeleniny, zatiaľ čo krájacie nože sa používajú aj na lúpanie ovocia a krájanie malých kúskov.
Pre lepšiu prípravu ovocia a zeleniny si môžete pozrieť aj naše strúhadlá na zeleninu, ako aj krájače na mandolínu a škrabky.
Ako sa starať o svoj peelingový nôž?
Kuchynské nože sú dosť investíciou, takže ak chcete, aby vám váš lúpací nôž vydržal veky, pri čistení a skladovaní nožov dodržiavajte tieto jednoduché pravidlá:
- nože sú často vhodné do umývačky riadu, ale odporúčame čistiť nôž ručne, pretože umývacie prostriedky môžu poškodiť povrch oceľovej čepele
- ak má nôž drevenú rukoväť, nedávajte ho do umývačky riadu
- aby sa drevené rukoväte nevysušili, pravidelne ich olejujte ľanovým olejom alebo včelím voskom
- nôž skladujte oddelene, aby sa čepele neotupili. Použite blok na nože alebo puzdro na nože
- pravidelne brúste nôž