Kolísky na bylinky

Mezzaluna – dokonalý nástroj pre vaše bylinky

Čo je mezzaluna?

Mezzaluna (alebo sekač na bylinky) je špeciálny typ noža s jednou alebo dvoma zakrivenými čepeľami a rukoväťami na oboch koncoch, ktoré sa používajú na kolísanie nástroja tam a späť pri sekaní bylín. Mezzaluna je talianske slovo, ktoré znamená "polmesiac", čo samozrejme odkazuje na tvar frézy.

Aj keď sa často používa na mletie cesnaku alebo byliniek, môže sa použiť aj na krájanie iných potravín.

Ako funguje mezzaluna?

Mezzaluna je typ kuchynského náčinia, ktorý má často rukoväte na oboch koncoch jednej alebo dvojito zakrivenej čepele. Funguje to takto:

  • Potravinu, ktorú chcete nakrájať, položte na dosku na krájanie alebo iný rovný povrch.
  • Uchopte mezzalunu za rukoväte. Čepeľ musí smerovať nadol.
  • Umiestnite čepeľ nad predmet a kývajte ním tam a späť. Zakrivená čepeľ mezzaluny umožňuje kolísanie dopredu a dozadu, čo uľahčuje rýchle a efektívne mletie a sekanie byliniek, zeleniny a iných prísad.

Aké sú výhody mezzaluny?

Používanie sekačky na bylinky má nasledujúce výhody:

  • Mletie a sekanie: Mezaluna je skvelá na mletie a krájanie byliniek, takže ak naozaj neviete, ako krájať bylinky kuchárskym nožom , je to dobrá alternatíva. Môžete ho použiť spolu s mažiarom a tĺčikom na prípravu chutného pesta alebo pasty.
  • Úspora času: Pri správnom zaobchádzaní môžete bylinky nasekať pomocou sekača na bylinky rýchlejšie ako pri použití noža.
  • Bezpečnosť: rukoväť mezzaluna zaisťuje pevné uchopenie a skvelú kontrolu nad úlohou, vďaka čomu je bezpečnejšia ako nôž
  • Všestranné použitie: Hoci sa mezzaluna zvyčajne používa na mletie byliniek alebo cesnaku, možno ju použiť na sekanie iných vecí, ako je syr alebo mäso, alebo mletie korenia, ak nemáte mlynček na korenie po ruke a dokonca aj krájanie pizze.