Grilovacie panvice

11 položiek celkom

Grilovacie panvice – výkonný nástroj vo vašej kuchyni

Grilovacia panvica – čo robí dobrú grilovaciu panvicu?

Grilovacie panvice sú podobné ako štandardné panvice, ale ich dno je iné a na povrchu dna má grilovacie ryhy. Vyvýšené hrebene (zvyčajne 0,5 – 1,5 cm vysoké) vytvárajú charakteristické znaky na jedle a dodávajú vašim pokrmom farbu a textúru (pozrite si naše najpredávanejšie grilovacie panvice tu).

Hrebene tu však nie sú len na to, aby váš steak alebo zelenina vyzerali dobre, ale tiež nechávajú odkvapkať olej a šťavu, vďaka čomu bude vaše jedlo skutočne grilované a nie dusené a ľahšie sa zbavíte prebytočného tuku.

Grilovacie panvice sú zvyčajne dosť ťažké (najmä liatinové grilovacie panvice alebo liaty hliník) a často majú štvorcový tvar, ktorý ponúka väčšiu varnú plochu ako štandardná panvica, takže zeleninu môžete piecť súčasne so steakom!

Aký materiál je najlepší na grilovaciu panvicu?

Grilovacie panvice sú zvyčajne vyrobené z liatiny, vďaka čomu sú dosť ťažké, ale materiál dokáže udržať teplo pri vysokých teplotách, čo je pre grilovanie kľúčové. Nezabudnite si žehličku pred prvým použitím okoreniť a ak si chcete prečítať viac o rôznych materiáloch používaných na panvice, prečítajte sinášho úplného sprievodcu panvicami tu.

Ako používať grilovaciu panvicu?

Používanie grilovacej panvice je trochu odlišné od používania štandardnej panvice a je potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel:

  • Pred použitím vždy nezabudnite naolejovať grilovaciu panvicu. Zabránite tak prilepeniu jedla a zaistíte, že vaše znaky budú dokonalé. Nepoužívajte však príliš veľa oleja. Na marinovanie mäsa použite cukrársku kefu a predtým, ako začnete, niekoľkokrát potiahnite vyvýšené hrebene. Keď krájate potraviny (najlepšie na relatívne tenké plátky), naolejujte ich aj štetcom
  • uistite sa, že ste panvicu predhrievali aspoň päť minút predtým, ako na ňu položíte jedlo
  • ak chcete jedlo otáčať alebo prevracať, použite kuchynské kliešte , no počas prvej minúty sa vyhýbajte pohybu jedla. To vám pomôže vytvoriť charakteristické grilovacie značky
  • ak chcete urýchliť varenie alebo zvýrazniť údenú/uhorenú chuť, použite vhodný lis alebo pokrievku.

Ako vyčistiť grilovaciu panvicu?

Keď grilovaciu panvicu vychladnete, dôkladne ju opláchnite horúcou vodou a panvicu vyčistite namočenou handričkou, pričom sa uistite, že ste sa zamerali na drážky. Keď skončíte, osušte panvicu utierkou.

Ak používate liatinovú grilovaciu panvicu, možno ju budete chcieť okoreniť po každom použití. Za týmto účelom potrite panvicu papierovou utierkou jemnou vrstvou rastlinného oleja, položte ju na strednú mriežku rúry a nastavte ju na 190 °C. Nechajte panvicu piecť 1 hodinu, rúru vypnite a nechajte panvicu vychladnúť.

Grilovacia panvica vyrobená z kvalitného materiálu môže byť skvelou pomôckou v každej kuchyni, a preto vám v Kulina ponúkame grilovacie panvice od spoľahlivých značiek. Štvorcové, liatinové grilovacie panvice so zodpovedajúcim lisom od Woll, hliníkové alebo nerezové grilovacie panvice od WMF a jedinečné oceľové grilovacie panvice s rustikálnym dizajnom odkazujúcim na ručne kované posunie o de Buyer.