Chrániče prstov
Chrániče prstov – pre bezpečné rezanie
Chrániče prstov na krájanie sú inteligentné kuchynské pomôcky, ktoré chránia vaše prsty pri sekaní, krájaní alebo mletí. Hoci profesionálni kuchári zriedka používajú chrániče prstov, môžu byť užitočné pri:
- začínajúci kuchári
- pracovníci reštaurácií/ jedální alebo bistier, kde je potrebné nasekať veľa potravín
- deti, ktoré chcú variť s rodičmi alebo sami
- seniorov, ktorí sa chcú osamostatniť a variť si sami
- ľudí s telesným postihnutím
Ako fungujú chrániče prstov na rezanie?
Chrániče prstov majú rôzne tvary a veľkosti a sú vyrobené z rôznych materiálov – zvyčajne z ocele alebo plastu. Niektoré z nich sa dávajú len na končeky prstov (na každý prst zvlášť) a iné chránia všetky prsty/kĺby súčasne.
Chránič prstov zvyčajne nosíte na prostredníku a ukazováku, pričom ostatné prsty sa môžu voľne pohybovať. Špička ochranného krytu prsta udrží jedlo, ktoré krájate, na mieste. Vďaka chrániču prstov sa čepeľ noža nikdy nedotýka prstov, čo chráni užívateľa pred porezaním.
Ako si kuchári neporežú prsty?
Profesionálni kuchári majú špeciálnu techniku rezania, ktorá im umožňuje chrániť si prsty. Držia ruku v polohe pazúrov s vrcholmi prstov stočenými pod nimi a dotýkajú sa noža prvým kĺbom. Malíček a palec držia jedlo a celá ruka sa pri sekaní pohybuje dozadu, pričom rezná ruka ju sleduje nožom. Presnejšie pokyny nájdete vo filmoch na YouTube.